Zadanie
pa: W równaniu (cosx − 1)(cosx + p +1) = 0 litera p (p∊R) jest parametrem.
a) wypisz wszystkie rozwiązania tego równania należące do przedziału <0;5>, gdy p = −1
b) Oblicz wszystkie wartości parametru p, dla których dane równanie ma w przedziale <−π,π> trzy
różne rozwiązania.
Nie wiem o co chodzi z tym przedziałem w a) bo policzyć umiem, ale zapisać nie wiem jak. W b)
nie mam pojęcia, może jakieś założenia podacie chociaż?
7 kwi 18:15
Basia:
dla p= −1 masz
(cosx−1)*cosx=0
cosx = 0 lub cosx=1
x = π2+2kπ lub x=2kπ
do przedziału <0,5> należą
π2 i 0 bo każde następne jest już > 5
(b)
popatrz na wykres cosinusa w przedziale <−π;π>
jakaś wartość powtarza się tam dokładnie trzy razy ?
nie ma takiej
czyli musi być tak, że jedno równanie ma dwa rozwiązania, a drugie tylko jedno
i one są różne
równanie cosx−1 = 0 ma w przedziale <−π;π> jedno rozwiązanie x=0
zatem równanie
cosx = −p−1 musi mieć dwa ⇔
−1 ≤ −p−1 < 1
7 kwi 18:23