Dominik: wykaz, ze 4a3 + b3 ≥ 3ab2 dla kazdego a, b ≥ 0.
prosze o podpowiedzi, nie gotowca. nie mam pojecia co zrobic. co kombinowalem to zle.
7 kwi 17:55
Vax: Podpowiedź: Równość zachodzi dla b=2a
7 kwi 17:58
Basia: nie wiem jak podpowiedzieć
4a3−3ab2+b3 ≥ 0
4a3 − 4ab2 + ab2+b3 ≥ 0
może dalej nie czytaj i sam pokombinuj
4a(a2−b2) + b2(a+b) ≥ 0
4a(a−b)(a+b) + b2(a+b) ≥ 0
(a+b)(4a2 − 4ab + b2) ≥ 0
(a+b)(2a−b)2 ≥ 0
7 kwi 18:00
Eta:
L = rozłóż na czynniki≥ 0
a3+b3 = wzór
3a3−3ab2 = 3a(a2−b2) =......
dokończ ......
7 kwi 18:00
Eta:
7 kwi 18:00
Eta:
Nic tu po mnie

wszystkie zadania rozwiązane
7 kwi 18:03
Dominik: dzieki.

niestety podpowiedz Vaksa na niewiele sie zdala, natomiast jak Basia zaczela to
dalej latwizna. nie musiala konczyc.

tak samo u Ety.
nie wpadlbym w ogole na pomysl, ze nalezy cos dodac i odjac, zeby miec dwa razy wspolczynnik 3
albo 4. dzieki wielkie jeszcze raz!
7 kwi 18:03
Basia: z podpowiedzi
Vaxa (bardzo dobrej

) wynika, że
wyrażenie
4a
3+b
3−3ab
2 jest podzielne przez b−2a
7 kwi 18:06