Dla jakiej wartości a proste o równaniach 2ax - (a+1) y - 1 = 0 i (a - 4)x + y -
cat: Witam, mam problem z takim zadaniem:
Dla jakiej wartości a proste o równaniach 2ax − (a+1) y − 1 = 0 i (a − 4)x + y − a +1 = 0
przecinają się w punkcie P = (−2 −3). Domyślam się, że najpierw trzeba rozwiązać układ równań,
ale nie wiem czy podstawić od razu do niego współrzędne punktu P. Proszę o pomoc, z góry
dzięki!
7 kwi 17:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
po co układ równan ... podstaw współrzedne punktu do jednej prostej i sprawdź dla jakiego 'a'
równość zachodzi
następnie to samo dla drugiej prostej
i sprawdź czy oba 'a' się pokrywają
7 kwi 17:48