zmienne losowe
kurczak: Zmienna losowa Z ma rozkład dwumianowy z parametrami n=10, p=
13. Obliczyć P(Z>2).
Robiłam to jako 1−P(Z=2) a P(X=2) z Bernoulliego, ale coś nie bardzo mi poszło
7 kwi 17:34
ff: P{ Z > 2 } = 1 − P{ Z ≤ 2 }
chyba tak:
| | | |
P{ Z ≤ 2 } = ∑0≤k≤2 | pk(1−p)n−k |
| | |
7 kwi 17:52
kurczak: tak właśnie liczyłam i wychodzi mi 0,805, a w odp jest 0,701
7 kwi 18:01
ff: mniej więcej tak wychodzi:
wpisz do wolframAlpha: "n=10; p=1/3; Sum[Binomial[n,k]p^k(1−p)^ (n−k),{k,0,2}]"
7 kwi 18:35
kurczak: niestety na kolosie nie będę miała dostępu do wolframa, a więc staram się to na kalkulatorze
robić.. cały czas mi wychodzi wynik 0,805.. a nie powinien
8 kwi 00:09