pole trojkata
wiola: oblicz pole trojkąta równobocznego o wysokosci 2 √3 cm
7 kwi 17:31
Aga: ze wzoru:
h= a
√3 / 2
obliczasz a i podstawisz do wzoru na pole Δ równobocznego:
P= a
2√3 / 4
7 kwi 17:34
wiola: a moglabyś obliczc?
7 kwi 17:38
dero2005:
= 22√3*3−12
7 kwi 17:44
wiola: ale mozesz obliczyc całośc
7 kwi 17:45
Aga: proszę:
przekształcamy pierwszy wzór:
a=2h/
√3
a=2
√3+1 /
√3
podstawiamy do drugiego wzoru:
P= (2
√3+1 /
√3)
2 / 4
P= (2
2(√3+1) / 3) / 4
P=(4
√3+1 / 3) / 4
P=4{
√3+1 / 3*4
P=4
√3 / 3
7 kwi 17:46
Aga: a... sorki, zgubiłam
√3 w liczniku przy podstawianiu do drugiego
7 kwi 17:47
wiola: nie rozumiem tego
7 kwi 17:52
Aga: od której linijki nie rozumiesz? w poleceniu wysokość na pewno wynosi 2
√3 a nie 2
√3?
7 kwi 17:59
wiola: 2√3 to jest w poleceniu
7 kwi 18:03
Aga: hahaha, to źle napisałaś xD czekaj, to teraz będzie duuuużo prościej
7 kwi 18:04
Aga: ze wzoru:
h=a
√3 / 2
mamy:
a=2h/
√3
podstawiamy h=2
√3
a=2*2
√3/
√3
a=4
teraz podstawiamy do wzoru:
P=a
2√3/4
i otrzymujemy:
P=4
√3/4
P=
√3
7 kwi 18:07
wiola: dzieki
7 kwi 18:14