Dla jakich argumentów wielomianu
nnita.: Dla jakich argumentów wielomianu W(x)=4x4 −2x(x−7) przyjmuje te same wartosci co wielomian
P(x)=98x2+14x ?
7 kwi 17:25
bezendu:
4x4−2x2−98x2=0
4x4−100x2=0
4x2(x2−25)=0
4x2(x−5)(x+5)=0
x=0 lub =5 lub x=−5
7 kwi 17:45
nnita.: jak o to zrobiles/las 4x4−2x2−98x2=0 ? Nie wiem dlaczego tak
7 kwi 17:51
nnita.: a juz wiem
7 kwi 17:52
bezendu: przyrównałem oba wielomiany
4x4−2x2+14x=98x2+14x
4x4−2x2+14x−98x2−14x=0
4x4−100x2=0 dalej już masz zrobione
7 kwi 17:53
nnita.: dzieki
7 kwi 17:54