Most, parabola.
Pawelxx: a) Łuk przęsła mostu ma kształt paraboli. Korzystając z wymiarów podanych na rysunku obok,
znajdź równanie tej paraboli (przyjmij, że początek układu współrzędnych znajduje się w
punkcie A). Rysunek znajduje się w linku poniżej.
b) Czy pod mostem opisanym w podpunkcie a) przepłynie barka o szerokości 6 m, która po
załadowaniu wystaje 3,1 m ponad powierzchnię wody? Przyjmij, że przekrojem poprzecznym barki
jest prostokąt.
LINK DO RYSUNKU:
http://www.sendspace.com/file/9hfxfq
/ z góry dzięki za pomoc!
7 kwi 17:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to miejscami zerowymi będzie:
(0,0) (punkt A) oraz (12,0) (punkt B)
f(x) = a*x*(x−12)
wiemy, że dla x=6 ... f(6) = 4
czyli:
4 = a*6*(6−12)
4 = 6*(−6)*a
czyli:
7 kwi 17:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
(b)
no to sprawdzasz czy f(3) >3,1
7 kwi 17:25