kwadrat
MessiTUjest: wewnatrz kwadratu abcd obrano punkt W taki że trojkat abw jest rownoboczny wyznacz miarę kąta
dwc
7 kwi 17:13
Artur_z_miasta_Neptuna:

β = 60
0
γ+β = 900 −> γ = 30
0
γ+2α = 180 −> α = 75
o
2α+β+ szukany kąt = 360 → szukany kąt = ....
7 kwi 17:17
MessiTUjest: 75 st ?
7 kwi 17:28
Artur_z_miasta_Neptuna: no ... raczej nie ... policz jeszcze raz
7 kwi 17:29
MessiTUjest: to nie wiem
7 kwi 17:31
MessiTUjest: Powiesz jakie jest rozwiaznie ?
7 kwi 17:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz wszystko napisane ... wystarczy podstawić co już wczesniej ci wyliczyłem i już masz wynik
7 kwi 17:39
MessiTUjest: 210

7 kwi 17:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
cóż ja Ci moge powiedzieć ... nie ... szukany kąt to nie będzie 210o
7 kwi 17:41
MessiTUjest: sorry 150 ?
7 kwi 17:42
Basia:

a − bok kwadratu
| | a√3 | |
WE = |
| bo to jest wysokość tr.równobocznego |
| | 2 | |
| | 2a−a√3 | | a(2−√3) | |
FW = a − WE = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | DF | | a2 | | 1 | | 2+√3 | |
tgα = |
| = |
| = |
| = |
| = 2+√3 |
| | FW | | | | 2−√3 | | 4−3 | |
| | 2tgα | |
tg(∡DWC) = tg(2α) = |
| = |
| | 1−tg2α | |
| | (2+√3)(3−2√3) | |
− |
| = |
| | 9 − 4*3 | |
czyli ∡DWC = 180−30 = 150
ale może jest jakiś inny, prostszy sposób
np. z tw. cosinusów w tr.DAW można wyliczyć DW
DW
2 = a
2 + a
2 − 2a*a*cos30
| | √3 | | 2−√3 | |
DW2 = 2a2(1− |
| = 2a2* |
| = a2(2−√3) |
| | 2 | | 2 | |
i z tw.cosinusów w tr.DWC mamy
a
2 = a
2(2−
√3)+a
2(2−
√3) − 2a
2(2−
√3)*cos(∡DWC) /:a
2
1 = 2(2−
√3)− 2(2−
√3)*cos(∡DWC)
| | 1−2(2−√3) | |
cos(∡DWC) = |
| = |
| | 2(2−√3) | |
| −6 − 3√3 + 4√3 + 6 | | √3 | |
| = − |
| |
| 2 | | 2 | |
czyli
∡DWC = 150
7 kwi 17:44
Artur_z_miasta_Neptuna: ooo
i teraz jest dobrze
7 kwi 17:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu ... co to za mordowanie ludzi obliczeniami
7 kwi 17:44
Basia: no skoro nie można policzyć sumy kątów..............................
a można jeszcze szybciej nawiasem mówiąc
7 kwi 17:48
Basia:
| | 180−30 | |
α = |
| = 75 ⇒ ∡D=∡C = 90−75 = 15 ⇒ ∡DWC = 180−15−15 = 150 |
| | 2 | |
7 kwi 17:50