Równania i nierówności .. ~! proszeeee
Andzia : Rozwiąż równanie :
a. 2(2x−3)(x+1)−5(x−1)
=2(x−2)(x−1)
b. (2x+5)
− (3−2x)
− 3(x−2 ) (x+2)= 4(5x+3 )
c. 2(3x−1)+x(x+3) ≥8x
d. (1−x)
+ 2x≥4 − (x+2)
e. (x+
√3 ) (x−
√3 ) + 2x (1 −x) < (x−6) (x+6)
Moje zadanie domowe czy ktoś mógł by ? Potzebuje obliczenia nie same rozwiazania , ocena z
zadanie zalezy czy zdam do następnej klasy bardzo prosze
7 kwi 17:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro zdanie zalezy od tego czy zrobisz te zadania ... to lepiej siadaj do nauki, by je zrobić
i by je zrozumieć
7 kwi 17:19
Andzia : Staram się ..

tylko nie wiem jak ..
7 kwi 17:20
Andzia : Proste zadania typu 4x
−15 x +9 ≥0 to potafie bo to z delty obliczam
a= 4 b −15 c= 9
potem x1 i x2 i mam rozwiazane ale te sa juz trudne ..
tak samo :
16x
−1 = 0
(4x−1)(4x+1) = 0
4x −1 =0
4x+1 +0
4x=1
4x=−1
x=1/4
x= −1/4
Te zadania sa poste , rozumiem itp tylko te 5 przykładów jest dobijajaca.. nie wiam jak sie za
nie zzabac..

Naprawde prosze o pomoc ..
7 kwi 17:24
Janek191:
Np. a)
2*( 2 x − 3)*( x + 1) − 5*( x − 1) = 2 *(x − 2)*(x − 1)
2*( 2 x
2 + 2 x − 3 x − 3) − 5 x + 5 = 2*( x
2 − x − 2 x + 2)
2*( 2 x
2 − x − 3) − 5 x + 5 = 2*( x
2 − 3 x + 2)
4 x
2 − 2 x − 6 − 5 x + 5 = 2 x
2 − 6 x + 4
4 x
2 − 7 x − 1 − 2 x
2 + 6 x − 4 = 0
2 x
2 − x − 5 = 0
−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −1)
2 − 4*2*( −5 ) = 1 + 40 = 41
√Δ =
√41
=============
7 kwi 17:46
Andzia : dziękuje

^^
7 kwi 18:01
Krzysiek: Masz np e
(x+√3)(x−√3)+2x(1−x)<(x−6)(x+6) −−−−−teraz ile to jest (x+√3) (x−√3) o godz 17.24
skorzystalas juz z tego wzoru przeciez ze (a+b)(a−b)=a2−b2 to bedzie x2−3
To samo (x−6)(x+6) z tego samego wzoru to x2−36 to zapisz
x2−3+2x−2x2<x2−36 −−−−−−−teraz wszystko na lewa strone i przyrownujemy do 0 wiec
x2−3+2x−2x2−x2+36<0 −−−−−−−−redukcja wyrazow podobnych i mamy
−2x2+2x+33<0 no to teraz delta i x1 i X2 a to juz potrafisz zrobic ___ wyjda przedzialy
bo to jest nierownosc a nie rownanie
8 kwi 00:53