.
Street: Liczby a i b przy dzieleniu przez 5 dają tę samą resztę równą 3. Uzasadnij,że różnica kwadratów
liczb a i b jest podzielna przez 5.
a:5=x+3
b:5=y+3
Jest to dobry układ?Później bede musiał wyznaczyc a i b, tak?
7 kwi 17:12
Janek191:
a = 5 x + 3
b = 5 y + 3
więc
a2 − b2 = ( 5 x + 3 )2 − ( 5 y + 3)2 = 25 x2 + 30 x + 9 − ( 25 y2 + 30 y + 9 ) =
= 25 x2 + 30 x − 25 y2 − 30 y = 5*( 5 x2 + 6 x − 5 y2 − 6 y) − liczba podzielna przez 5
7 kwi 17:52
Street: a powiesz mi czemu moje założenia są złe?
7 kwi 20:13