Trapez
gdgdsgsdgd: Mam trapez prostokątny o podstawach a i b, gdzie a>b, przekątne są równe 10 i 6√2 i muszę
policzyć długości podstaw.
Z pitagorasa doszedłem do tego, że a2 − b2 = 28. Nie wiem co dalej
7 kwi 16:58
gdgdsgsdgd: i wiemy jeszcze, że długości podstaw są liczbami naturalnymi
7 kwi 16:59
gdgdsgsdgd: pomoże ktoś?
7 kwi 17:42
Mila:

a
2−b
2=28 i a,b∊N
+
(a−b)*(a+b)=28
28=1*28
28=2*14
28=4*7
Układamy równania:
a−b=1
a+b=28
2a=29 a∉N
a−b=2
a+b=14
2a=16⇔a=8 i b=6
spr. warunków zadania :10
2=8
2+h
2⇔h=6
6
2+6
2=72 , p=
√72=6
√2 zgodność
3) a−b=4
a+b=7 rozwiąż i daj odpowiedź.
7 kwi 17:42