Log
Hans: Witam.
Zrobiłem zadanie, ale chyba mam gdzieś błąd. Sprawdzałem zadanie wg mnie jest ok, ale w odp. z
ksiązki jest inaczej

Sprawdzi to ktoś dla pewności ?
http://zapisz.net/images/445_scan0001.jpg
7 kwi 16:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
założenia
a co z 1−log
2(x−1) = 0

druga linijka
1− log
2(x−1) = (1−log(x−1))(1+log(x−1)) <−−− redukujesz w pierwszym ułamku i będzie o wiele
ładniejsza postać
7 kwi 17:02
Hans: ok dzieki faktycznie założenia zrobiłem i wyszło

Dzięki
7 kwi 17:11
Mila: Z.
x−1>0⇔x>1 i log(x−1)≠1 i log(x−1)≠−1
Podstawienie:
log(x−1)=z i z≠1 i z≠−1
z=−1 sprzeczność z założeniem
Brak rozwiązań.
7 kwi 17:21