pole
marcin: oblicz pole prostokąta, ktorego przekątna długosci 6 cm tworzy z jednym bokiem kąt 30 stopni
7 kwi 16:52
marcin: umie ktos to obliczyc?
7 kwi 17:17
Tomek: ty umiesz cokolwiek?
7 kwi 17:19
marcin: umiem ale geometri nie ogarniam
7 kwi 17:21
Janek191:
a , b − długości boków prostokąta
a > b
c = 6 cm
α = 30
o
Mamy
| | 1 | |
b = c*sin 30o = 6 cm* |
| = 3 cm |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z tw. Pitagorasa mamy
a
+ b
2 = c
2 ⇒ a
2 = c
2 − b
2 = 6
2 − 3
2 = 36 − 9 = 27 = 9*3
więc
a =
√9*3 =
√9*
√3 = 3
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = 3
√3 cm
b = 3 cm
Pole
P = a*b = 3
√3 cm * 3 cm = 9
√3 cm
2
==================================
7 kwi 17:22
Tomek: weź sb to narysuj pomęcz sie troche wysil to rozwiążesz,
7 kwi 17:23