Wyrażenia wymierne.
Iza: Wytłumaczy mi ktoś wyrażenia wymierne a dokładnie równania?
Rozwiąż równania.
| | x+1 | |
a) |
| =0/*(x+2) D=R\{−2}
|
| | x+2 | |
x+1=0
x=−1∊D
−dlaczego dziedzina jest akurad minus dwa?
−Czemu przy rozwiązywaniu równania mnożymy przez (x+2) i dlaczego mnożymy a nie dzielimy?
−skad się później wzieło x+1=0?
7 kwi 16:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo mianownik ułamka nie moze być =0 .... inaczej ... bo nie dzielimy przez 0
7 kwi 16:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
x+1 −−− licznik ... tutaj szukasz miejsca zerowego funkcji

ułamek będzie =0 ... gdy jego licznik = 0
7 kwi 16:51
Tomek: dziedzina jest z tego ze mianownik nie moze byc zerem czyli:
x+2≠0
x≠−2
D=R\{−2}
i dziedziną nie jest −2 jak napisałaś tylko są rzeczywiste oprócz −2
mnozymy przez x+2 zeby pozbyc sie mianownika który tyle włąśnie wynosi, a po prawej jak
przemnozymy przez 0 to dalej jest zero i tez stąd sie wzięło x+1=0 => x=−1
7 kwi 16:53
Iza: A czemu dziedzina jest minus dwa jak przed dwójką jest plus?
7 kwi 16:55
Tomek: jak sie przenosi liczbe na drugą strone znaku= to sie zmienia znak
7 kwi 16:57
Iza: yhy czyli to x+2 dzielimy przez x+2 żeby tego nie było tak?
7 kwi 17:00
Tomek: mnożymy
7 kwi 17:01
Iza: ale chyba jak to pomnożymy to powinno wyjść więcej.
7 kwi 17:07
Iza: ?
7 kwi 17:13
Aga1.: Po lewej stronie x+2 skróci się z x+2, a po prawej 0*(x+2)=0
stąd x+1=0
x=−1
7 kwi 17:24