Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 3
szewczenko: Zadanie1:
Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 3, zaś szósty 10.Oblicz piętnasty wyraz oraz sumę
dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu.
Wyszło mi tak:
r=1,75
a15=25,75
S20=357,5
Dobrze ?
Zadanie 2:
Wyznacz ciąg arytmetyczny, którego drugi wyraz wynosi 1,a suma pięciu początkowych wyrazów
równa się 20.
Tego nie wiem jak zrobić
7 kwi 16:49
bezendu:
a2=a1+r=1
a1+a2+a3+a4+a5=20
rozpisuje drugą linijkę
a1+a1+r+a1+2r+a1+3r+a1+4r=20
5a1+10r=20
układ równań
a1+r=1 / *(−5)
5a1+10r=20
−5a1−5r=−5
5a1+10r=20
5r=15/5
r=3
5a1+30=20
5a1=−10 /5
a1=−2
an=−2+(n−1)*3
an=−2+3n−3
an=3n−5
7 kwi 16:59
szewczenko: Dzięki wielkie
7 kwi 17:03
bezendu: 1) masz ok
7 kwi 17:03