oblicz pole
marcin: oblicz pole prostokąta, w którym dluzszy bok jest rowny 12 cm a przekatna jest o 6cm dluzsza od
krotszego boku
7 kwi 16:48
Tomek: o twierdzeniu pitagorasa pan słyszał?
7 kwi 16:49
marcin: no tak , dziena
7 kwi 16:51
marcin: a moze pan obliczyc
7 kwi 16:53
Tomek:

d=x+6
x
2+12
2=d
2
po wyliczeniu x chyba juz nie bd problemu
7 kwi 16:55
marcin: no wlasnie jest problem, bo nie za bardzo umiem to obliczyc
7 kwi 16:58
Tomek: x2+144=(x+6)2
x2+144=x2+12x+36
12x=108
x=9
7 kwi 16:59
marcin: a skad sie wzielo 12x?
7 kwi 17:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
ze wzoru na pole prostokąta
7 kwi 17:07
Tomek: ze wzroru skróconego mnożenia
(x+6)2=x2+12x+36
7 kwi 17:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak naprawdę −−− przerzuć x2 na lewą stronę to zobaczysz że się zredukuje
7 kwi 17:08
7 kwi 17:09
marcin: umiem
7 kwi 17:16