FUNKCJE
aaa:

wykres przedstawia funkcję y=f(x): −−> na rysunku podpisana jako A
a)wskaż wykres funkcji y=−f(−x)
Jakby co to wykresy sa takiej samej wielkosc, po prostu nie chcialo mi sie liczyc ilosci
kratek...
Moglby mi ktos wytlumaczyc ktory jest wlasciwy i dlaczego? moze to jakos mozna rozpisac?
7 kwi 16:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = −f(−x) <−−− warunek nieparzystości funkcji ... czyli symetrii względem punktu (0,0)
7 kwi 16:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ewentualnie:
f(−x) <−−− przerzucenie względem osi OY
−f(x) <−−− przerzicenie względem osi OX
−f(−x) <−−− przerzucenie względem osi OY a następnie OX (lub jak wolimy ... przez punkt (0,0) )
7 kwi 16:46
aaa: niezbyt rozumiem o co w tym chodzi, czyli ktory to bedzie?
7 kwi 16:47
aaa: czyli IV co?
7 kwi 16:48
7 kwi 16:49