Trudne zadania
Lola: Wykaż że jeżeli w trapezie równoramiennym ramiona mają długość równą długości krótszej podstawy
trapezu ,to przekątna trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego tego trapezu
Adam i Jarek przekopali ogródek w ciągu 12h .Gdyby Adam sam przekopał połowę ogródka ,a
nastepnie resztę przekopałby Janek to przekopanie całego ogródka zajęłoby 25 godz. Oblicz ile
czasu każdy z nich potrzebuje na samodzielne przekopanie całego ogródka
7 kwi 16:36
irena_1:

W trapezie α+γ+β=180
0
W trójkącie ACD α+α+β=180
0
α=γ
Czyli AC zawiera się w dwusiecznej kąta DAB
7 kwi 23:33
irena_1:
x− ilość godzin, jaka potrzebuje Adam na przekopanie całości
y− ilośc godzin, jakie potrzebuje Janek
x+y=50
y=50−x
x(50−x)=600
x
2−50x+600=0
Δ=2500−2400=100
| | 50−10 | | 50+10 | |
x1= |
| =20 lub x2= |
| =30 |
| | 2 | | 2 | |
y
1=50−20=30 lub y
2=50−30=20
Jeden potrzebuje 20godzin, a drugi 30 godzin.
7 kwi 23:46