równania różniczkowe
Mateusz: Proszę pomóc mi rozwiązać takie równania różniczkowe:
y'=y
2
y'=sinx*siny
Będę bardzo wdzięczny
7 kwi 16:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
dy/dx = y
2
7 kwi 16:34
Mateusz: tak to właśnie rozwiązałem, a w książce jest wynik y=−C/Cx+1
7 kwi 16:38
Mateusz: i się zastanawiam co źle zrobiłem
7 kwi 16:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
przeciez to jest to samo:
| 1 | | 1 | | 1/c | | 1 | | c1 | |
| = |
| = |
| = // c1 = |
| // = |
| |
| x+c | | c(x/c + 1) | | x*(1/c) + 1 | | c | | c1*x + 1 | |
7 kwi 16:41
Trivial:
Trzeba także dołączyć rozwiązanie y ≡ 0.
| | 1 | | (1/c) | | C | |
y = − |
| = − |
| = − |
| |
| | x+c | | (1/c)*x + 1 | | Cx+1 | |
c ≠ 0 ⇒ C ≠ 0
dołączając teraz C=0 otrzymujemy także rozwiązanie y ≡ 0. Także:
| | C | |
y = − |
| dla dowolnego C. |
| | Cx+1 | |
7 kwi 16:43
Mateusz: dzięki wielkie

pomóżcie jeszcze tą drugą zrobić
7 kwi 16:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
ln|siny| = −cosx + C
|siny| = e−cosx+C
7 kwi 16:48
Trivial:
Zastanawiając się jeszcze nad pierwszym − chyba jednak nigdzie założenia o tym, że c nie może
| | 1 | |
być zerem nie ma. Zatem przy przejściu c→C gubimy jedno rozwiązanie: − |
| . Prawidłowa |
| | x | |
odpowiedź to:
albo
| | C | | 1 | |
y = − |
| lub y = |
| . |
| | Cx+1 | | x | |
7 kwi 16:54
Ola: dzięki

jesteście wielcy!
7 kwi 16:56