| x−5 | x−5 | |||
∫ | dx. Wyliczyłem delte 1 i x1=2 , x2=3. Następnie | = | ||
| x2−5x+6 | (x−2)(x−3) |
| A | B | |||
+ | . Później wyznaczylem x−5= A(x−3) + B (x−2) = Ax−3A + Bx−2B= | |||
| x−2 | x−3 |
| x−5 | 3 | 2 | ||||
∫ | = ∫ | − | dx = 3 ln |x−2| − 2 ln|x−3| +C. Czy | |||
| x2−5x+6 | x − 2 | x −3 |
| 4x−1 | ||
∫ | dx ? Bo nie wiem jak sie za to zabrać ![]() | |
| √x2+3x+2 |
| 4x−1 | 4x+6 −7 | 2x+3 | 7 | ||||
= | = 2 | − | |||||
| √x2+3x+2 | √x2+3x+2 | √x2+3x+2 | √x2+3x+2 |
| 9 | 1 | 3 | 1 | |||||
druga −−−− x2+3x+2 = x2+3x+ | − | = (x + | )2 − | = | ||||
| 4 | 4 | 2 | 4 |
| 1 | x+ 3/2 | |||
= | ( ( | )2 − 1) | ||
| 4 | 2 |