równanie
patry295: Równanie trygonometryczne
Piszę bowiem wydawało mi się, że przy tego typu zadaniach z funkcją do kwadratu powinny wyjść 4
rozwiązania, a w odpowiedziach jest tylko jeden poprawny wynik i nie wiem co mam źle. Oto
przykład:
ctg2 (2x+ π2)=3
mi wychodzą takie rozwiązania:
x=− 312π +23kπ
x=− 512π + 23kπ
x= − π12 + 23kπ
x= 312π + 23kπ
Podczas gdy ma wyjść:
x= π12 + k π6
7 kwi 16:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zauważ, że:
k=1
k=2
k=3
| | π | | 3π | | 7π | | −5π | |
x= |
| + |
| = |
| = |
| + π |
| | 12 | | 6 | | 12 | | 12 | |
k=4
k=1
| | π | | 4π | | 9π | | −3π | |
x= |
| + |
| = |
| = |
| + π |
| | 12 | | 6 | | 12 | | 12 | |
jak widzisz ... wyniki się pokrywają ... po prostu Ty nie 'połączyłaś' tych 4 wyników w jeden
zapis
7 kwi 16:23