Punkt P leży na boku AB prostokąta ABCD.
olka: Punkt P leży na boku AB prostokąta ABCD. Punkty Q i R są rzutami punktu P na przekątne AC i BD.
Punkt E jest rzutem wierzchołka A na przekątną BD. Udowodnij, że PQ + PR = AE.
7 kwi 16:13
Mila:

PQ+PR=AE ?
PF||DB⇒czworokąt PFER − to prostokąt
EF=PR
ΔAFP−Δprostokątny
ΔPQA− Δprostokątny, Δ te mają wspólną przeciwprostokątną AP, i mają po jednym kącie ostrym
równym kątowi β. (∡APF=β i w drugim Δ, ∡PAQ=β), zatem Δsą przystające, stąd :
PQ= AF (boki leżące naprzeciw równych kątów ostrych o mierze β)
Zatem:
AE=PQ+PR
cnw
7 kwi 18:49