Ciagi
Pomocnik: Wyznacz wzór an skoro Sn=n2−6n
7 kwi 15:46
Basia:
an = Sn − Sn−1 = (n2−6n) − [ (n−1)2 − 6(n−1) ] =
n2−6n − ( n2−2n+1 − 6n + 6) = ........................
dokończ sam
7 kwi 15:48
ICSP: tylko a
1 trzeba policzyć osobno chyba
7 kwi 15:50
Pomocnik: dzieki Basiu
7 kwi 15:50
PW: ak+1=Sk+1−Sk
ak+1=[(k+1)2−6(k+1)]−[k2−6k]
ak+1=k2+2k+1−6k−6−k2+6k
ak+1=2k−5
To już jest odpowiedź, albo jak kto woli
an=2(n−1)−5
an=2n−7
7 kwi 15:55
Basia:
a dlaczego ? S0 istnieje; to suma zera wyrazów ciągu i S0 = 0 niezależnie od wszystkiego
wyjdzie an = 2n − 7
a1 = 2−7 = −5
7 kwi 15:56
ICSP: nigdy nie umiem tego rozpoznać
7 kwi 16:02
xxx:
A jeśli wzór na sumę jest postaci:
Sn= n2 − 6n + 2
7 kwi 16:12