Calka
Agata: ∫∫ exy dxdy D: y=√x , x=0 , y=1
Obliczyć podana całke po obszarach normalnych, ograniczonych wskazanymi krzywymi.
7 kwi 15:41
7 kwi 16:10
Agata: Tako o tym wiem , tylko mam problem z obliczeniem tej calki e xy
7 kwi 17:59
Trivial:

y =
√x → x = y
2
∬
D e
x/y dxdy = ∫
01dy ∫
0y2 e
x/y dx = ∫
01 [ye
x/y]
x=0x=y2 dy =
= ∫
01 ye
y2/y dy = ∫
01 ye
y dy = [ye
y]
01 − ∫
01 e
y dy = e − (e − 1) = 1.
7 kwi 18:09
Trivial: Jest błąd.
∬
D e
x/y dxdy = ∫
01 dy ∫
0y2 e
x/y dx = ∫
01 [ye
x/y]
x=0x=y2 dy =
| | 1 | | 1 | |
= ∫01 (yey − y) dy = ... = 1 − |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 18:14
Agata: No tak wystarczylo zmienic kolejnosc calkowania , dzieki wielki
7 kwi 18:29