zbiór wartości
Tomek: | | x3+2 | |
uzasadnij ze funcja f(x)= |
| przyjmuje dla dodatnich argumentów wartości nie mniejsze |
| | x | |
niż 3. prosze o pomoc
7 kwi 15:27
Cusack:
x(x
3−3x+2)>0
x(x
3−3x+2)=0
x=0 lub x
3−3x+2=0
(x−1)
2(x+2)=0
x=1 (podwójny) lub x=−2
Funkcja dla x>0 ma jeden pierwiastek podwójny x=1 ( w tym miejscu wykres się odbije od osi
iksów)
Zatem dla x>0 funkcja przyjmuje wartości nieujemne.
7 kwi 15:44
Basia:
D = R\{0}
| | 3x2*x − x3−2 | | 2x3−2 | | 2 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| *(x3−1) = |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
| 2 | |
| (x2+x+1) > 0 dla każdego x∊R\{0} |
| x2 | |
czyli znak pochodnej zależy tylko od wyrażenia y=x−1
x∊(0,1) ⇒ x−1<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(1;+
∞) ⇒ x−1>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
x
min = 1
i stąd wynika, że dla x∊(0;+
∞) f(x)≥3
7 kwi 15:44
Tomek: dzięki teraz rozumiem
7 kwi 15:47
ICSP: a ja pozwolę sobie pokazać taki sposób rozwiązania zadania :
Otóż wiemy ze x > 0
wtedy z AM ≥ GM
c.n.w.
7 kwi 15:53
pigor: ..., no to np. tak : wykażę prawdziwość nierówności
f(x) ≥ 3 , dla x∊R
+
mianowicie
| | x3+2 | | x3+2 | |
niech f(x)= |
| i |
| ≥3 /* x >0 ⇒ x3+2 ≥3x ⇔ x3−3z+2 ≥0 ⇔ |
| | x | | x | |
⇔ x
3−3x
2+3x−1 +3x
2−6x+3 ≥ 0 ⇔ (x−1)
3+3(x
2−2x+1) ≥ 0 ⇔ (x−1)
3+3(x−1)
2 ≥ 0 ⇔
⇔ (x−1)
2(x−1+3) ≥ 0 ⇔
(x−1)2(x+2) ≥ 0 , a to jest w R
+ prawda c.n.u.. ...
7 kwi 15:58