obliczyć pole całka oznaczona (podwójna)?
Trójkąt:

jak obliczyć pole zakropkowanego obszaru ?
wystarczy pojedyncza całka oznaczona ?
1
∫ x
2 dx
−1
co w przypadku gdy ramiona paraboli skierowane byłyby w strone x'ów' ujemnych ?
7 kwi 15:04
Basia: podaj dokładną treść zadania, bo jak na razie żadnej paraboli tu nie widzę tylko coś w rodzaju
półokregu
7 kwi 15:09
Kasia: wbrew pozorom to jest parabola ( miałem problemy z narysowaniem) jej ramiona przecinają linię
prostopadłą do osi x w punktach 1 i −1.
Treść zadania to policz pole zakreskowanego obszaru i jest tylko rysunek.
7 kwi 15:18
Trójkąt: doradzi ktoś coś ?
8 kwi 14:15
aniabb:
1
2*∫x2
0
8 kwi 14:25
vitek1980: czy parabola ma równanie x=y2?
Jeśli tak to
y = ±√x
pole = 2*∫√xdx w granicach od 0 do 1
8 kwi 14:25
aniabb: aa i nie x2 a √x
8 kwi 14:26
aniabb: P=4/3
8 kwi 14:27
vitek1980:
8 kwi 14:28
Trójkąt: jesteście mistrze! dzięki wielkie!
a co w przypadku gdy ramiona paraboli będą w skierowane w przeciwną stronę ?
wyjdzie pole na minusie? tak powinno być ?
8 kwi 16:00
wredulus_pospolitus:
niee ... dlaczego miało by wyjśc pole na minusie
8 kwi 16:01
Trójkąt: jesteście mistrze! dzięki wielkie!
a co w przypadku gdy ramiona paraboli będą w skierowane w przeciwną stronę ?
wyjdzie pole na minusie? tak powinno być ?
8 kwi 20:26