ciagi
Lilka : Wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego są odpowiednio równe : 1 oraz k2−4. Zbadaj , dla
jakich wartości parametru k bn= log2an+1 − log2an.
7 kwi 14:39
Lilka : jest ciagiem arytmetycznym
7 kwi 14:45
Lilka : błagam o pomoc
7 kwi 15:05
Basia:
b
n = (loga
n+1+loga
n)(loga
n+1−log
an) =
| | an+1 | |
log(an+1*an)*log |
| = |
| | an | |
log(a
1*q
n*a
1*q
n−1)*log(q) =
logq
2n−1*logq
b
n+1 = logq
2n+1*logq
b
n+1−b
n = logq*[ logq
2n+1 − logq
2n−1 ] =
logq*logq
2
to jest stałe dla każdego q które da się zlogarytmować
czyli
q>0
k
2−4>0
k∊(−
∞; −2)∪(2;+
∞)
7 kwi 15:08
Lilka : Basia proszę o wytłumaczenie gdyż nie rozumiem tego w ogóle
7 kwi 15:12
Basia: konkretnie czego ?
7 kwi 15:13
Lilka : począwszy od drugiej linijki. gdyż w pierwszej domyślam sie że użyłaś wzoru skróconego mnożena
7 kwi 15:15
Basia:
działania na logarytmach
log
ax+log
ay = log
a(xy)
potem korzystam z definicji ciągu geometrycznego i podstawiam a
1=1
7 kwi 15:18
Lilka : a skąd jest to a1*qn*a1*qn−1?
7 kwi 15:23
Lilka : czekaj czekaj juz chyba to kapuje
7 kwi 15:24
Lilka : albo jednak nie, nie wiem czemu nie ma tam w 4 linijce a1
7 kwi 15:41