całki f. niewymiernych
kartofelek: ∫(2x2 − 3x +3) / (x3 −2x2 + x) wychodzą mi jakieś sprzeczności, a wynik w odpowiedziach
jest.. Proszę o pomoc:(
7 kwi 14:26
Basia: podaj ten wynik, bo też nie jestem pewna tego co policzyłam a szkoda czasu na pisanie błędnego
rozwiązania
7 kwi 15:15
kartofelek: wynik:
−2x−1 −ln lx−1l + 3ln lxl +C
7 kwi 15:29
Basia: jeżeli nikt się wcześniej nie zlituje to potem spróbuję Ci to napisać, tak za dwie, trzy
godziny bo teraz muszę kończyć
7 kwi 15:36
kartofelek: ok, dzięki
7 kwi 16:29
Basia: przez rozkład na ułamki proste
x
3−2x
2+x = x(x
2−2x+1) = x(x−1)
2
| 2x2−3x+3 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x3−2x2+x | | x | | x−1 | | (x−1)2 | |
stąd
A(x−1)
2+Bx(x−1)+(Cx+D)x = 2x
2−3x+3
A(x
2−2x+1)+B(x
2−x)+Cx
2+Dx = 2x
2−3x+3
(A+B+C)x
2+(−2A−B+D)x + A = 2x
2−3x+3
A+B+C = 2
−2A−B+D = −3
A= 3
3+B+C = 2
−6−B+D= −3
B+C = −1
−B+D= 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
C+D = 2
to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
wybierasz sobie jakie chcesz; oczywiście najlepiej najprostsze
ja wybrałam
C = D = 1
(ale można też np. C=0 i D=2 albo C=2 i D=0)
stąd mam
B+1 = −1
B = −2
A=3; B=−2; C=D=1
i mamy
| | 1 | | 1 | | x+1 | |
J = 3∫ |
| dx − 2∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x | | x−1 | | (x−1)2 | |
3ln|x| − 2ln|x−1| + J
1
a J
1 przez podstawienie
t = x−1
dt = dx
t+1 = x
t+2 = x+1
| | t+2 | | 1 | | 1 | |
J1 = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt + 2∫ |
| dt = |
| | t2 | | t | | t2 | |
| | 1 | | 2 | |
ln|t| − 2 |
| = ln|x−1|− |
| |
| | t | | x−1 | |
| | 2 | |
J = 3ln|x| − 2ln|x−1| + ln|x−1| − |
| +C = |
| | x−1 | |
| | 2 | |
− |
| +3ln|x| − ln|x−1| + C |
| | x−1 | |
7 kwi 17:02
Mila:
Witaj,
Basiu
Tu zadziała też rozkład:
Właśnie tak zrobiłam, wyłączył mi się komputer, a teraz już widzę rozwiązanie, to nie ma
potrzeby pisać drugiego.
7 kwi 17:07
Basia: Witaj
Milu
oczywiście to będzie przypadek C=0 i D=2
wtedy B = −1
| | 2 | |
∫ |
| dx przez podstawienie jak wyżej |
| | (x−1)2 | |
7 kwi 17:15