7 kwi 14:11
Basia:
a to x może do czegoś dąży ?
7 kwi 14:13
Milka: A tak zapomniałam napisać, x → 0 . Przepraszam

Robię to już trzeci raz i mi nie wychodzi.
7 kwi 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
z de'Hospitala skorzystaj
albo napisz nam swoje obliczenia ... poszukamy błędu
7 kwi 15:01
Milka: I taki sam przykład tylko, że obliczyć pochodną i też nie mogę

.
7 kwi 15:01
Milka:
| | 2cos3x | | 2*cos*3*0 | | 0 | |
x→0 |
| = |
| = |
| |
| | 1−e−4x | | 1−e−4*0 | | 0 | |
| | 2cos3x | | −2sin3x | |
x→0 |
| = |
| |
| | 1−e−4x | | 0−e−4x | |
I f(x) = e
x to pochodna tak samo f ' (x) = e
x
Więc nie zabardzo wiem co zrobić z mianownikiem .
7 kwi 15:08
pigor: ..., no to np. tak :
| | 2cos3x | |
lim x→ 0 |
| i rozszerz (pomnóż licznik i mianownik) przez e4x = |
| | 1−e−4x | |
| | 2e4xcos3x | | 2*e0*cos0 | | 2*1*1 | | 2 | |
= lim x→ 0 |
| = [ |
| ]= [ |
| ]= [ |
| ]= ∞ |
| | e4x−1 | | e0−1 | | 1−1 | | 0 | |
przy czym
| | 2e4xcos3x | |
lim x→0 ± |
| =±∞ |
| | e4x−1 | |
7 kwi 15:13