..
Agata: znajdz punkty przeciecia okregu z osiami układu współrzędnych prosze o pomoc i o rozwiązanie
(x+3)2+(y−4)2=16
7 kwi 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
aby wyznaczyć kiedy okrąg przetnie się z osią OX ... za 'y' wstawisz 0
aby wyznaczy kiedy okrąg przetnie się z osią OY ... za 'x' wstawisz 0
do dzieła
7 kwi 14:12
Dominik: aby policzyc pkty przeciecia z OY rozwiazujesz uklad rownan
| ⎧ | (x + 3)2 + (y − 4)2 = 16 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | x = 0 | |
z OX
| ⎧ | (x + 3)2 + (y − 4)2 = 16 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | y = 0 | |
7 kwi 14:12
Agata: dominik czy to jest rozwiązanie zadania ?
7 kwi 14:29
Dominik: nie, musisz wyliczyc x oraz y z ukladow rownan. wspolrzedne punktu zapisujemy jako P = (x, y)
7 kwi 14:30