Oblicz wartosc wyrazenia wymiernego.
schibi: | | 5x+2y | |
a) |
| dla x=−3 i y=2 |
| | x | |
| | a2−b2 | |
b) |
| dla a=√2 i b=√3 |
| | a2+2ab | |
7 kwi 14:01
Kaja: podstaw w a) za x −3 a za y 2. w pozostałych podpunktach też popodstawiaj
7 kwi 14:02
krystek: Podstaw i licz
7 kwi 14:03
schibi: Czyli w a) wynik bedzie −11/3 czy jak jest w odpowiedziach 11/3?
7 kwi 14:07
schibi: A jak obliczyc 2*√2*√3?
7 kwi 14:09
Kaja: w a) 113. w liczniku powinno wyjść −11, a w mianowniku −3
7 kwi 14:12
krystek: 2*√2*3=2√6
7 kwi 14:12
Kaja: 2*√2*√3=2√6
7 kwi 14:12
schibi: | | −1 | |
czyli w b) bedzie |
| ? |
| | 4√6 | |
7 kwi 14:14
Kaja: nie. nie możesz dodać sobie 2 do 2 a potem dopisywać √6. w mianowniku zostaw 2+2√6,a
następnie usuń niewymierność
7 kwi 14:23
schibi: A w liczniku −1 jest git?
7 kwi 14:33
Kaja: tak
7 kwi 14:48