rownanie, wartosc bezwzgledna, parametr
alfa i omega: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie |x+2| − |x| = a nie ma
rozwiązania.
7 kwi 13:57
alfa i omega: pomoże ktoś?
7 kwi 14:13
krystek: sporzadź wykres
1)x∊(−∞,−2) −x−2+x=−2
2)x∊<−2,0) ...
3)x∊<0,∞) ....
7 kwi 14:16
pigor: ... , lub graficznie np. z takm wyjaśnieniem :
|x+2|−|x|= a ⇔ |x+2|= |x|+a i sporządź wykresy
y=|x+2| i
y=|x|+
a i a∊R
w jednym układzie xOy , wtedy łatwo powinieneś zauważyć( jak sądzę masz
ambicję zdawania matury rozszerzonej) , że warunki zadania będą spełnione
zależnie od rzędnej
a wektora przesunięcia
[0,a] wykresu funkcji
y=|x|, czyli ⇔
a <−2 lub
a > 2 ⇔
a∊(−∞;−2) U (2;+∞)
7 kwi 14:43