zadania z trygonometrii
marek: 1. Mając dane tgα = 34 , oblicz wartość wyrażenia: 2(cos2α − 3) + ctgα
2. Niech α będzie kątem ostrym. Mając dane tgα = 13 oblicz 3sin2α4cosα
z góry dziękuję za pomoc
7 kwi 13:55
Kaja: | | sinα | |
1. tgα= |
| ctgα=43 |
| | cosα | |
sinα=
34cosα
sin
2α+cos
2α=1
(
34cosα)
2+cos
2α=1
2516cos
2α=1
cos
2α=
1625
zatem 2(cos
2α−3)+ctgα=2(
1625−3)+
43=...
7 kwi 14:06
Kaja: cosα=3sinα
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+9sin
2α=1
10sin
2α=1
sinα=0,1
cosα=3*0,1=0,3
| 3sin2α | | 3*(0,1)2 | |
| = |
| =... |
| 4cosα | | 4*0,3 | |
7 kwi 14:10
marek: dziękuję !
7 kwi 14:31