Jak obliczyć taką całke ?
Kubi23: Pomóżcie, jak mam coś takiego obliczyć? Próbuje to jakos przez podstawienie ale za dużo tych x
i nie wychodzi mi to.
7 kwi 13:53
huehuehue: | | 2x−12+72−72 | |
2∫ |
| }dx=2(I1−I2) |
| | √x2+3x+2 | |
| | 2x+3 | |
I1=∫ |
| dx = 2√x2+3x+2+C1 |
| | √x2+3x+2 | |
| | −72 | | 7 | |
I2=∫ |
| =− |
| ln|x+√(x+32)2−1/4}|+C2 |
| | √(x+32)2 − 14 | | 2 | |
7 kwi 14:20
Kubi23: A dlaczego tak rozkładasz w liczniku na 1/2 + 7/2 −7/2 i skąd jest to 2(I1−I2) ? średnio
rozumiem też dlaczego wynik I1 jest inny niz I2 i ktore to poprawne.
7 kwi 16:28