Całki
Olek: Nie mam pojęcia jak się za to zabrać:
7 kwi 13:41
Aga1.: Podziel licznik przez mianownik
7 kwi 13:44
kartofelek: (5x):(3x+2)=5/3 i −10/3 reszty
Więc można to zapisać tak:
∫1dx −∫(10/3)/(2+3x) dx= x + C − 10/3∫1/2+3x
Teraz jeśli sobie podstawisz:
t=2+3x
dt=3dx
1/3dt=dx
i dalej..
7 kwi 13:51
kartofelek: czyli wychodzi:
x+C−10/9∫1/t dt = x+C−10/9(ln l t l )= x + C −10/9( ln l 2+3x l )
7 kwi 13:52
kartofelek: na moje oko. moze jeszcze lepiej gdyby ktoś to sprawdził. masz odpowiedzi?
7 kwi 13:53