POMOCY!
Kala: liczbę odwrotną do liczby √3 + 4√5 zapisano w postaci a*√3 + b*√5. znajdź liczby a
i b
7 kwi 12:54
Kaja: w mianowniku jest 4 czy 1?
7 kwi 12:58
krystek: | √15+4 | | √5 | |
| odwrotna to |
| |
| √5 | | √15+4 | |
7 kwi 12:59
Kala: w mianowniku jest √5 a w liczniku 4
7 kwi 13:01
7 kwi 13:04
Kaja: | | √5 | | √5(√15−4) | |
no właśnie odwrotna do podanej to |
| = |
| = |
| | √15+4 | | (√15+4)(√15−4) | |
| | √75−4√5 | |
= |
| =−√75+4√5=−5√3+4√5 |
| | 15−16 | |
a=−5 b=4
7 kwi 13:07
Kala: dziękuję
7 kwi 13:10