wielomian W(x)= x^3 -3px+9p - 27
Marta 22: Dla jakich wartości parametru wielomian W(x)= x3 −3px+9p − 27 ma trzy różne pierwiastki
rzeczywiste?
Jak zwykle sprawdzamy dzielniki wyrazu wolnego, czyli liczby . Pierwiastkiem okazuje się być
x=3 Dzielimy teraz przez (x−3).
czy umie ktoś to podzielić ? oraz rozwiażać
7 kwi 12:34
Saizou : x3−3px+9p−27=
x3−27−3px+9p=
x3−33−3px+9p=
(x−3)(x2+3x+9)−3px+9p=
(x−3)(x2+3x+9)−3p(x−3)=
(x−3)(x2+3x+9−3p)=0
I) x=3 II) x2+3x+9−3p=0
żeby były 3 pierwiastki to równanie x2+3x+9−3p=0 musi mieć 2 pierwiastki i żaden z nich nie
może być 3
7 kwi 12:37
Marta 22: ooooo dziękuję

prostszej odpowiedzi nie mogłam nigdzie znaleźć a tu wystarczyło tak zrobić

wielkie dzięki kolego
7 kwi 12:41