trójkąt prostokątny twierdzenie pitagorasa funkcje trygonometryczne
Crowley: Witam
Mam problem z jednym zadaniem
Dla trójkąta przedstawionego na rysunku obok oblicz : ( jest to trójkąt prostokątny )
a ) długości przyprostokątnych
i mam tak : 13 ( przeciwprostokątna ) x+7 i x (przyprostokątne )
Próbowałem to liczyć z pitagorasa potem delta itd ale na koncu wychodzi mi − 12 i 5 co jest złe
. Kombinowałem też z funkcjami trygonometrycznymi ale nic mi z tego nie wyszlo . Prosiłbym o
naprowadzenie, wytłumaczenie − nie gotowca .
7 kwi 12:23
lol: ale dobrze liczysz. odrzuc x = −12
7 kwi 12:28
lol: i pierwszy przyprostokatna −−> x+7= 5+7= 12
druga przyprostokatna−−−> x= 5
7 kwi 12:30