matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
LOLA:
Ustal które wyrazy ciagu Bn o wyrazie ogólnym Bn=n
3
−6n
2
+9n−54 są równe 0
7 kwi 12:20
Saizou :
n
3
−6n
2
+9n−54=0 n
2
(n−6)+9(n−6)=0 (n−6)(n
2
+9)=0 n=6 n
2
+9=0 (sprzeczność) czyli tylko 6 wyraz ciągu jest równy 0
7 kwi 12:29