log
use: Siemka, jak naprosciej to zrobic ;
mam takie zadanie
| | 1 | |
[ |
| jest w podstawie logarytmu( nie wiem jak to zrobic wiec dalem tak ) ] |
| | 3 | |
i trzeba rozwiazac f(x)>0 [ i teraz moje pytanie niby jak sie czlowiek dłużej przyglądnie
| | x2−2x+1 | |
to analizując to wzrokowo można dostrzec że po prostu |
| <1 ale jak to obliczyc |
| | x+1 | |
jakis sposob na kazdy taki przyklad , bo ogolnie slaby jestem z logarytmow]
7 kwi 12:20
Saizou : wyznaczmy dziedzinę
(x−1)
2(x+1)>0
x=1 x=−1 (rysujesz wężyka)
D: x∊(−1:+∞)/{1}
| | x2−2x+1 | |
log1/3 |
| >log1/31 |
| | x+1 | |
| x2−2x+1 | |
| <1 (zmiana znaku bo log1/3x to funkcja malejąca) |
| x+1 | |
7 kwi 12:27
use: dzieki stary, jeszcze do tego zadania jest taki podpunkt c) jakbys mial chwile
Dla jakich wartosci parametru k rownanie f(x)=log1/3(x+k) ma pierwiastki ?
nie czaje dlaczego w marnych odpowiedziach autor przyrównał to rownanie z par. k z tym
wczesniejszym z funkcją wymierną.
7 kwi 12:38