Pomocy;/
Marysia:
Zestaw 11
| | 4a2b3 | |
1. Wykonaj wskazane działanie: |
| :(−8xy2) |
| | 3x3y | |
Zestaw 12
| | x2+4x | | x−5 | |
2.Wykonaj wskazane działania: |
| : |
| |
| | x2−x−20 | | x+1 | |
Zestaw 15
3. Wypisz pięć wyrazów ciągu o wyrazie ogólnym a
n = 2(n−1)
7 kwi 12:17
123: W czym problem?
Pierwsze 2 to zwykłe działania na ułamkach.
W 3 podstaw za n kolejno 1,2,3,4,5 i masz 5 wyrazow
7 kwi 12:18
Marysia: nie umiem tego zrobić dlatego napisałam na tej stronie
7 kwi 12:19
Marysia:
3. an = 2(n−1)
a1 = 2(n−1)
a1 = 2n − 2
Tak to ma wyglądać? Coś jeszcze do tego dopisywać czy to tyle?
7 kwi 12:20
Marysia: sory inaczej:
a
1 = 2(1−1)
a
1 = 2 − 2
7 kwi 12:22
Marysia: to przed nawiasem a z liczbą w nawiasie się mnoży?
7 kwi 12:29
Aga1.: a1=0
Tak, lub najpierw wykonaj działanie w nawiasie i pomnóż przez 2.
7 kwi 12:32
Marysia: czyli ma to wyglądać tak:
a1 = 2(1−1)
a1 = 2−1
a1 = 1?
7 kwi 12:33
Marysia: aha czyli wszystko mnożymy?
7 kwi 12:34
Marysia: czyli a1 wyszło 0, w a2 wyszło 2, w a3 wyszło 4, w a4 wyszło 6, a w a5 wyszło 8?
7 kwi 12:37
Marysia: A kto pomoże w tych dwóch pierwszych?
7 kwi 12:37
Krzysiek: W tych dwoch przykladach potrzebna jest wiedza ze szkoly podstawowej.
Pisze CI po to zeby w zadnym przypadku Cie nie dolowac ale po to zebys zobaczyla i zrozumiala
jakie to sa potezne braki
Wracamy wiec do podstawowki i przypominamy sobie co to jest dzielenie ?
Otoz dzielenie mozemy zastapic mnozeniem przez odwrotnosc dzielnika .
| | 20 | | 1 | |
Np jesli mamy |
| i teraz tak liczba odwrotna do 3 jest liczva |
| to mozemy zapisac |
| | 3 | | 3 | |
ze
| | a | | c | |
Teraz np mamy tak |
| : |
| gdzie b−nie rowna sie 0 i d −nie rowna sie 0 mozemy |
| | b | | d | |
| | a | | d | |
zapisac tak |
| * |
| gdzie teraz c−nie rowna sie 0 . No to teraz bogatsi o te |
| | b | | c | |
wiedze przystapimy do rozwiazywania tych przykladow
W zestawie 11 −przyklad nr1 −−pewnie chodzi o uproszczenie
Do tego przykladu mam nadzieje ze znasz wlasnosci dzialan na potegach . Tzn jak sie mnozy
potegi o jednakowych podstawach (ze wykladniki poteg sie dodaje ) np x
2*x=x
2+1=x
3
NO to zapiszmy nasz przyklad
| 4a2b3 | |
| :−8xy2−−−−−dzielenie zastapimy mnozemniem przez odwrotnosc dzielnika i mamy |
| 3xy | |
| 4a2b3 | | 1 | | 4a2b3 | |
| * |
| = |
| uprosc sobie teraz 4 z −24 i zapisz |
| 3x3y | | −8xy2 | | −24x4y3 | |
wynik
Teraz przyklad nr2
| x2+4x | | x−5 | |
| : |
| −− 1 krok to wyznaczenie dziedziny tego wyrazenia wiec |
| x2−x−20 | | x−1 | |
x
2−x−20 nie rowna sie 0 policz kiedy a takze x−1 nie rowna sie 0 ......policz x a takze
x−5 nie rowna sie 0 policz x .... No to na razie czekam na wyliczenia a potem bedziemy
dalej liczyc
7 kwi 14:05
Marysia: jak mam uprościć? Pomnożyć?
8 kwi 11:34
Krzysiek: | | a2b3 | |
Pierwsze to bedzie = |
| i koniec |
| | −6x4y3 | |
8 kwi 11:43
Marysia: a czemu tak?
8 kwi 11:43
Marysia: A drugiego przykładu nie umiem zrobić
8 kwi 11:44
Krzysiek: CO do drugiego przykladu to w poscie z godz 14.05 pomylilem sie w mianowniku ma byc x+1 a nie
x−1 . 1 krok to wyznaczenie dziedziny x
2−x−20≠0 to Δ=b
2−4ac to
| | −b+√Δ | | 1+9 | |
Δ=(−1)2−4*1*(−20)=81 wiec√81=9 to x1= |
| = |
| =5 a |
| | 2a | | 2 | |
| | −b−√Δ | | 1−9 | |
x2= |
| = |
| =−4Wiec mozemy zapisac ze x2−x−20=(x+4)(x−5) |
| | 2a | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−Teraz x+1 ≠0 to x≠−1
a takze x−5≠0 to x≠5 .
Wiec dziedzina tego wyrazenia jest zbior liczb R (rzeczywistych) z wylaczeniem {−1,5.−4} bo
dla {−1, −4, i 5 } wyrazenie to traci sens liczbowy −zapisz to tak D=R\{−1.−4,5}
Teraz majac wyznaczona dziedzine zapiszemy nasze wyrazenia tak
| | x(x+4) | | x+1 | | x(x+1) | | x2+x | |
= |
| * |
| =−−po skroceniu |
| = |
| |
| | (x+4)(x−5) | | x−5 | | (x−5)2 | | (x−5)2 | |
8 kwi 12:27
Krzysiek: Do pytania z 11. 43 bo przeciez −24:4=−6
Inaczej jak skrocisz w liczniku 4 przez 4 to zostaje 1 a 1 nie piszesz a wnianowniku jak
skrocisz −24 przez 4 to zostanie −6 . . Dziecko moje kochane −−−to naprawde podstawowa
szkola
8 kwi 12:31