matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
V granistosłupa
Damien:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnm pole powierzchni całkowitej jest o 8
√
3
cm2 większe od pola powierzchni bocznej. Przekątna ściany bocznej ma długość 8cm. Oblicz objętość graniastosłupa.
7 kwi 12:12
dero2005:
s = 8 P
b
= 3ah
a
2
√
3
P
c
=
+ 3ah
2
a
2
√
3
3ah + 8
√
3
=
+ 3ah
2
a
2
√
3
= 8
√
3
2
a
2
√
3
= 16
√
3
a
2
= 16 a =
√
16
= 4 h =
√
s
2
− a
2
=
√
8
2
− 4
2
=
√
64−16
=
√
48
= 4
√
3
a
2
√
3
4
2
√
3
V =
*h =
*4
√
3
= 48 cm
3
4
4
7 kwi 12:20
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick