ciągi, proszę o pomoc
Kinia: suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego wynosi 12. Jeśli do
pierwszej dodamy 2, do drugiej 5 a do trzeciej 20 to otrzymamy 3 kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego. jakie to liczby?
7 kwi 11:52
irena_1:
(a, b, c)− ciąg arytmetyczny
a+c=2b
a+c+b=12
2b+b=12
3b=12
b=4
a+c=8
c=8−a
(a+2, 4+5, c+20) − ciąg geometryczny
(a+2)(c+20)=92
(a+2)(8−a+20)=81
(a+2)(28−a)=81
28a−a2+56−2a−81=0
−a2+26a−25=0
a2−26a+25=0
a1=1 lub a2=25
c1=7 lub c2=−17
a=1, b=4, c=7 lub a=25, b=4, c=−17
7 kwi 11:59