funkcja
Nie lubie Matmy: Funkcja liniowa jest określona wzorem f(x)=ax−4, gdzie a<0 . Wówczas spełniony jest warunek
A)f(1)>1 B)f(2)=2 C)f(3)<3 D) f(4)=4
jak to zrobic


? za x podst jakas liczbe?
Artur z miasta Neptuna:
Zauwazasz:
a) a<0 wiec ta funkcja liniowa jest rosnaca czy malejaca

b) we wzorze fnkcji odczytujesz wspolczynnik 'b' ... o czym on nam mowi

Z tych dwoch rzeczy wyciagasz wniosek ze wartosci funkcji tej dla x dodatnich beda jakie

zaznaczasz jedyna odpowiedz,ktora nie jest sprzeczna z tym co wlasnie napisales