aaa
Zuziii: Oblicz sume wszystkich wyrazow skonczonego ciagu arytmetycznego (an), jesli an=2n−18 oraz
suma trzech koncowych wyrazow ciagu jest rowna 60.
wytlumaczy mi ktos jak zrobic to zadanko?
7 kwi 11:17
Kaja: trzy końcowe wyrazy: a
n, a
n−1, a
n−2.
a
n−1=2(n−1)−18=2n−20
a
n−2=2(n−2)−18=2n−22
a
n−2+a
n−1+a
n=60
2n−22+2n−20+2n−18=60
6n−60=60
6n=120
n=20
a
1=2*1−18=−16 a
20=2*20−18=22
| | a1+a20 | | −16+22 | |
S20= |
| *20= |
| *20=60 |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 11:24
Zuziii: czyli an to wyraz ostatni tak?
7 kwi 11:43
Kaja: można sobie przyjąć, że an to ostatni wyraz.
7 kwi 11:44
Zuziii: ok dzieki
7 kwi 11:46
Zuziii: mam pytanko :
an=3n−5 oraz ma on nieparzysta liczbe wyrazow, a suma wyrazow o numerach nieparzystych jest
rowna 78
podpowie ktos jak wykorzystac to co jest tu napisane, obliczylam narazie jedynie an−1 i
n−2 co dalej, jak to zapisac?
7 kwi 12:01