na stożku
kasisiiiaa: na stożku, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o boku długości 6 cm opisano
kulę, Oblicz stosunek objętości stożka do objętości kuli
7 kwi 11:11
Janek191:
a = 6 cm
więc
2 r = a = 6 cm ⇒ r = 3 cm
l = a = 6 cm
Obliczam wysokość tego stożka
| | √3 | | √3 | |
h = a* |
| = 6 cm* |
| = 3 √3 cm |
| | 2 | | 2 | |
Obliczam promień kuli opisanej na tym stożku
| | 2 | | 2 | |
R = |
| *h = |
| * 3 √3 cm = 2 √3 cm |
| | 3 | | 3 | |
Objętość stożka
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Vs = |
| Pp*h = |
| π r2 *h = |
| π*32 *3 √3 = 9 √3 π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Objętość kuli
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Vk = |
| π R3 = |
| π *( 2 √3 )3 = |
| *8*3 √3*π = 32 √3 π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
zatem
| Vs | | 9 √3 π | | 9 | |
| = |
| = |
| |
| Vk | | 32 √3 π | | 32 | |
=========================================
7 kwi 11:42
Aga1.:

a=6
7 kwi 11:44