rachunek prawdopobobieństwa
marta: a) Oblicz P(A ∩ B), jeśli wiadomo, że A∪ B jest zdarzeniem pewnym oraz P(A)=P(B)=3P(A ∩ B).
b) Oblicz P(B / A) jeśli wiadomo, że P(A)=34 oraz P(A∪ B)=78
Bardzo proszę o pomoc
7 kwi 10:45
Artur z miasta Neptuna:
A) pytania wspomagajace:
co to oznacza ze zdarzenie jes pewne?
Jaki jest wzor na P(AuB) ?
B) i ponownie ten sam wzor bedze wykorzystanu i dodatkowo wzor na P(B/A)
7 kwi 10:56
marta: zrobiłam to tak:
zdarzenie pewne czyli =1
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
1= 3P(A∩B)+3P(A∩B)−P(A∩B)
1=6P(A∩B)−P(A∩B)
1=5P(A∩B)
dobrze? i nie wiem co dalej
7 kwi 11:16
Artur z miasta Neptuna:
Jak to co ... podziel przez 5 i juz masz to co mialas obliczyc ... tak, dobrze jest
7 kwi 11:20
marta: no racja

dzięki za pomoc
7 kwi 21:57