kanapka
krzychu: Kanapka, gdy patrzeć na nią z góry, ma kształt trójkąta prostokątnego, w którym najmniejszy
kąt ma 30 stopni, a najkrótszy bok ma 8 cm. Kanapkę tę udało się podzielić na trzy części, tak
że jedna z nich ma kształt trójkąta prostokątnego, druga − trójkąta równobocznego, a trzecia −
rozwartokątnego. Sposób podziału przedstawiono na rysunku. Którą z tych części należy wybrać,
aby mieć największy kawałek ?
7 kwi 10:40
Artur z miasta Neptuna:
A gdzie rysunek

No to liczysz pola tych trojkatow ... z czym konkretnie masz problem
7 kwi 10:43
krzychu: właśnie nie ma rysunku tylko mam treść
7 kwi 10:58
kokd: βδΔ≥⊂→⇔⊥
16 gru 23:46
pigor: ... , otóż fajne zadanie i wg ...

"mojego" rysunku podziału
kanapki na3 części zgodnie z treścią zadania, z własności
Δ ekierki 30,60,90
o, pole:
P
t.pro.=
12*4*8=
16 [cm
2]
P
t.rów.=
14*(4
√3)
2*
√3= 4*3
√3=
12√3≈12*1,73=
20,76 [cm
2]
P
t.roz.=
12*2
√3*12=
12√3= P
t.rów., a więc
odp. można wybrać kawałek o kształcie Δ równobocznego, albo rozwartego.
17 gru 00:42
Panko: Jeśli celowo nie ma rysunku to wynika stąd ,że dopuszczamy mnogość rozcięć byle
spełnić warunki zadania.
Np
Możemy tak rozciąć, że udział Δ równobocznego można sprowadzić ≈ 0 pola.
Wtedy dostajemy parę z Δ prostokątnym w wierzchołku bazowego Δ −ta i on przy
dowolnym maleniu Δrównobocznego polem zbiega do pola kanapki
17 gru 01:01