Pilne
Ala:
| | 2−x | |
1. Naszkicuj wykres funkcji : y= |
| |
| | x | |
2. Podaj 11 i 36 wyraz ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym a
n = n + 5
7 kwi 10:36
Artur z miasta Neptuna:
2) podstaw za 'n' liczbe 11 i juz masz a11 tak samo z 36.
Zastanawiajace jest ze tylu licealistow ma z tym problem
a co do wykresu (2−x)/x = 2/x − x/x = 2/x −1
Wiec rysuhesz funkcje 2/x i przesuwasz ja o jaki wektor?
7 kwi 10:40
Ala: A pomożesz mi to zrobić? Ja nie wiem jak do końca się za to wziąć. A co do wykresów to już w
ogóle, nigdy nie umiałam ich poprawnie rysować.
7 kwi 10:41
Ala: jak to w drugim będzie dokładnie wyglądać? a
11 = 11 + 5

Nie wiem o co kaman..
7 kwi 10:42
Artur z miasta Neptuna:
Tak ... o tovwlasnie 'kaman'
7 kwi 10:43
Ala: czyli tak:
a11 = 11 + 5
a11 = 16 i co dalej?
7 kwi 10:48
Ala: To skumałam. A wyślesz mi jak powinien dokładnie wyglądać ten wykres?
7 kwi 10:51
Artur z miasta Neptuna:
Nic ... masz a11 teraz wznacz a36 i kasz juz drugie zadanie zrobione
7 kwi 10:51
Ala: aaa. No to już to sobie zrobiłam. Dzięki. A co z wykresem?Mogę na Twoją pomoc liczyć?
7 kwi 10:53
Ala:
1.Podaj 13 i 27 wyraz ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym an = 2n +5
To zadanie tak samo się robi jak tamto drugie?
7 kwi 10:55
Ala: czyli: a13 = 2 * 13 + 5?
7 kwi 10:56
Artur z miasta Neptuna:
Tak ... Takvsamo ... a co do wykresu ... sprawdz tutaj na stronie w teorii
7 kwi 10:57
Ala: wiesz co ja jestem świeża na tej stronie nie wiem jak tu się wchodzi i co jak,
7 kwi 10:59
7 kwi 10:59
Ala:
1. Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego, jeżeli a2 = −27 i a5 = −8
Pomożesz w tym?
7 kwi 11:03
Artur z miasta Neptuna:
Jaki jest wzor ogolny ciagu geometrycznego?
an = a1*qn−1
Podstawiasz n=2 oraz n=5
otrzymujesz uklad rownan z nieawiadomymi a1 i q
rozwiazujesz i podstawiasz je do pierwszego wzoru i gotowe
7 kwi 11:06
Ala: a zrobisz mi to? Proszę
7 kwi 11:23
Artur z miasta Neptuna:
Nie .... sama musisz zrobic to ... nie ma gotowcow
7 kwi 11:26
Ala:
1. Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego, jeżeli jego drugi wyraz ma wartość 1, a szósty ma
wartość 81.
a
2 = 1
a
6 = 81
Wzór: a
n = a
1 * q
n−1
1 = a
1 * q
2−1
1 = a
1 * q
81 = a
1 * q
6−1
81 = a
1 * g
5
w klamrze 81 = a
1 * q
5
1 = a
1 * g
81 = g
4
Powiesz mi jak mam dalej to zrobić? Bo nie wiem
7 kwi 11:31
Ala: Ale ja nie umiem tego akurat zrobić
7 kwi 11:31
Artur z miasta Neptuna:
Tylko nie g a q

81 = 9
2 = 3
4
q
4 = 3
4
To q = .... (uwaga − dwie mozliwosci)
7 kwi 11:33
Ala: no sorki
7 kwi 11:34
Ala: tzn jakie dwie możliwości?
7 kwi 11:35
Ala: q = 81 czy jak ja dalej to rozpisuje?
7 kwi 11:37
Ala:
Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego, jeżeli a
2 = −27 i a
5 = −8
Wzór: a
n = a
1 * g
n−1
Jak ja mam to podstawić? Nie wiem od czego teraz zacząć. Mógłbyś mi pomóc zacząć chociaż
7 kwi 11:45
Ala: ja robię to zadanie tak samo jak Ci wysłałam przed chwilą?
7 kwi 11:47
Ala: spróbuje zrobić to zadanie, a Ty mi powiesz czy dobrze:
Czyli mamy tak:
a
2 = −27
a
5 = −8
a
1 + r = = −27 / (−1)
a
1 + 27r = −8
−a
1 −r = 27
a
1 + 7r = −8
I co dalej
7 kwi 11:54
Artur z miasta Neptuna:
Alu ... GEOMETRYCZNY
7 kwi 11:55
Ala: aaa sorki, zaraz poprawię.A Ty powiesz mi jakie są te dwie mozliwości? Bo ja nie wiem
7 kwi 11:56
Artur z miasta Neptuna:
q4 = 81 <=> q = +/− 4√81 = +/− 3
7 kwi 12:00
Ala: a2 = −27
a5 = −8
Wzór : an = a1 * qn−1
−27 = a1 * q2−1
−27 = a1 * g
−8 = a1 * q5−1
−8 = a1 * q4
Tak to ma być?
7 kwi 12:00
Ala: o dzięki. Nie wpadłabym na to, nie wiedziałabym jaki byłby drugi sposób
7 kwi 12:01
Ala: i teraz w klamrze będzie −27 = a
1 * g
5
−8 = a
1 * g
| −27 | |
| = i jest coś źle, bo zły wynik wychodzi. Powiesz mi jak to ma być? |
| −8 | |
7 kwi 12:10
Ala: sory tam powinno być −27 = a1 * q4
Chociaż nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, bo coś jest źle zrobione
7 kwi 12:11
Krzysiek: Do zadania z godz 11.45.
a
2=−27
a
5=−8 mamy podac ogolny wyraz ciagu ... Potrzeba jest tu znajomosc pierwiastkowania liczb
ujemnych. Pytanie . czy pierwiastek stopnia nieparzytego np 3 5 7 9 moze byc libzba ujemna ?
Odpowiedz moze byc liczba ujema !
znajac jak powstaje kolejny wyraz ciagu geometrycznego mozemy zapisac tak a
5=a
1*q
4 ale tez
a
5=a
2*q
3 ale rowniez a
5=a
3*q
2 i takze a
5=a
4*q
No to na podstawie tego zapiszemy ze
a
5=a
2*q
3 a
2 dane a
5 dane wylicz z tego q
| | −27 | | 3√−27 | |
−8=−27*q3 to q3= |
| to q= |
| to q= ....... |
| | −8 | | 3√−8 | |
| | a2 | |
Teraz z wlasnosci ciagu geometryvznego |
| =q wylicz a1 |
| | a1 | |
Obliczone dane wstaw do wzoru na ogolny wyraz ciagu i gitara
7 kwi 14:53
Piotrek: wiesz nie łapię się w tym. Kto pomoże dokończyć?
8 kwi 11:27
Krzysiek: Piotrek czego nie lapiesz ?
Przeciez
3√27=−3 bo −3
3=−27
| | −3 | | 3 | |
To samo 3√−8=−2 bo −23=−8 to q= |
| =q= |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | a2 | | a2 | | −27 | | 2 | | −54 | |
teraz |
| =q to a1= |
| to a1= |
| =−27* |
| = |
| =−18 |
| | a1 | | q | | | | 3 | | 3 | |
Teraz do wzoru na wyraz a
n ciagu geometrycznego
a
n=a
1*q
n−1
| | 3 | |
an=−18* |
| n−1 i koniec co bylo w tym takiego trudnego no chyba ze te pierwiastki |
| | 2 | |
8 kwi 12:52