od czego zacząć ?
Marta: Witam czy może ktoś umie rozwiązać zadanie maturalne z marca tego roku ?
1. W koszu znajdują się owoce: 12 jabłek i 8 pomarańczy. Wyjmujemy kolejno trzy owoce, nie
odkładając ich do kosza. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy dokładnie dwie
pomarańcze.
2.Obecnie 1 kg cukru kosztuje o 3,20 zł więcej niż kilka lat temu. Wówczas za kwotę równą 225
zł można było kupić o 80 kg więcej cukru niż obecnie. Ile kosztuje 1 kg cukru obecnie?
7 kwi 10:26
Artur z miasta Neptuna:
1)
naprowadze troche.
"nieodkladajac do kosza" ... czyli bez powtorzen
Dokladnie 2 pomarancze ... czyli 2pomarancze i 1jablko
jaka bedzie moc zdarzenia sprzyjajacego a jaka omegi
7 kwi 10:29
Artur z miasta Neptuna:
X−−−−dawna cena
y−−−−obecna
x+3,20 = y
225/x −80= 225/y
i rozwiazujesz ten uklad
7 kwi 10:33
Janek191:
| | | | 20 ! | | 18*19*20 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 1 140 |
| | | 3 ! * 17 ! | | 6 | |
A − zdarzenie losowe − " wylosowano dokładnie dwie pomarańcze "
| | | | | | 8 ! | | 7*8 | |
I A I = | * | = 12 * |
| = 12* |
| = 336 |
| | | | 2 * 6 ! | | 2 | |
więc
| | I A I | | 336 | | 84 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 1 140 | | 285 | |
================================
7 kwi 10:37